Με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό που έχει πλέον καθιερωθεί στις 2 Απριλίου, και στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων, 15 μαθητές και μαθήτριες του Β2 του 2ου ΓΕΛ Καβάλας επισκέφθηκαν το φιλόξενο χώρο του  ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών) "ΣΥΓΧΡΟΝΟ"  στην Καβάλα, την Πέμπτη 4/4.  Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών/παιδαγωγών  του κέντρου, συμμετείχαν στις δραστηριότητες που ετοίμασε το ΚΔΑΠ  μέσα και έξω από το χώρο του κέντρου. Έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, ζωγράφισαν και δημιούργησαν αφίσες , έπαιξαν μπάσκετ  στο πάρκο Φαλήρου και  τραγούδησαν όλοι μαζί.

Ήταν μια σημαντική εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές και μαθήτριες μας ήρθαν κοντά με τους ωφελούμενους του κέντρουκαι η  χαρά στα πρόσωπα και τα χαμόγελα τους αποτέλεσαν την μεγαλύτερη ανταμοιβή. Η ιδιαίτερη χαρά και προθυμία με την οποία συμμετείχαν σε αυτή τη δράση  καταδεικνύουν τη συνειδητοποίηση, ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία  και  προαναγγέλλουν την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων  δράσεων στο μέλλον.

Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην άρση των στερεοτύπων απέναντι στη διαφορετικότητα και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Ευχαριστούμε πολύ την Δ/ντρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  «ΣΥΓΧΡΟΝΟ» κ. Μερσίνογλου, όλο το προσωπικό και τους ωφελούμενους που μας υποδέχθηκαν εγκάρδια  με ένα τεράστιο χαμόγελο,  στον χώρο τους .

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00 με 14:00 πραγματοποιήθηκε δωρεάν διαδικτυακή παρουσίαση σε μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καβάλας, που προσφέρει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα «άγνωστα επαγγέλματα της θάλασσας» καθώς και  τις ευκαιρίες για επαγγελματική σταδιοδρομία που προσφέρει ο αναπτυσσόμενος κλάδος της Γαλάζιας Οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Blue Generation, που έχει στόχο να προσελκύσει 40.000 νέους από όλη την Ευρώπη σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυπηγική, τον  παράκτιο τουρισμό και την αλιεία, αλλά και με καινοτόμους κλάδους, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ωκεάνια ενέργεια και η θαλάσσια βιοτεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, η HELMEPA, όπως και άλλοι φορείς του έργου, διοργανώνει παρουσιάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς που έχουν επαφή με τους νέους για να παρουσιάσει τα επαγγέλματα της θάλασσας και τις προοπτικές για σταδιοδρομία στη Γαλάζια Οικονομία.

  Ομιλήτρια: Ελένη Τσόλκα ( HELMEPA Environmental Manager)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη μαθητική παράσταση του 2ου ΓΕ.Λ. Καβάλας

"Όταν οι έφηβοι επαναστατούν για την οικολογική καταστροφή"

 

«ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΔΑΤΑ»  φώναξαν δυνατά και με καθαρή φωνή οι έφηβοι μαθητές- πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Γιάννη Τσίρου, την οποία παρουσίασε στο κοινό της πόλης μας,  το 2ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ,  την  Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 σε δύο παραστάσεις, στις 10:30 π.μ. και 9:00 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο « Αντιγόνη Βαλάκου».

Μέσα από μια ρεαλιστική καταγραφή των εφηβικών τους προβληματισμών τρεις μαθητές Λυκείου υπερασπίζονται με σθένος τα ιδανικά τους, μένουν ακλόνητοι στα πιστεύω τους και εμπλέκονται ενεργά σε μια επικίνδυνη υπόθεση όπου θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, θα βιώσουν συναισθηματικές συγκρούσεις  και θα συνειδητοποιήσουν τα όρια τους στο δρόμο προς την ουσιαστική ενηλικίωση.

«Οικολογική – συνείδηση … Ακούγεται … σαν κάτι αθώο… Σαν κάτι που είναι από κάτω … και μάχεται … το ένοχο από πάνω … Μόνο που τώρα … είμαστε εμείς από πάνω … Τα καταφέραμε … , είχε πει ο Μάρκος σε μία στιγμή αυτοελέγχου και εκτίμησης της κατάστασης.

Σε δύο παραστάσεις, γεμάτες με κόσμο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία  να «ενσαρκώσουν» τον προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους για την περιβαλλοντική κρίση, να «πολεμήσουν» με τα επιχειρήματά τους για να παραμείνει ελεύθερο το δώρο της φύσης, το νερό,ενώ παράλληλα εξέφρασαν τα συναισθήματά τους, τραγικά και μη, όπως μόνο το θέατρο μπορεί να κινητοποιήσει.

 Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου μας: Στέλα Δημητριάδου (Χρύσα), Νεφέλη- Μιχαέλα Βάσσιου( Ανθή), Λήδα Πρεπόνη (Μάρκος) και Αλέξανδρος Κόνσουλας (Άνδρας).  Επίσης, βοήθησαν στον ήχο και στο φροντιστήριο οι μαθητές: Άννα Βαφείδου, Ανδρέας Ορφανίδης, Γιάννης Κώτσης, Θρασύβουλος Τσακώνης.  Πολύτιμη και ουσιαστική ήταν η σκηνοθετική επιμέλεια από τον καταξιωμένο στο χώρο, Γιάννη Κουκιά. Στη μουσική επιμέλεια αναφέρονται οι: Μαρία Στυλιανού (εκπαιδευτικός- φιλόλογος και εμπνευστής της όλης προσπάθειας), ο Γιάννης Κουκιάς και η μαθήτρια Λήδα Πρεπόνη. Την αφίσα επιμελήθηκε η μαθήτρια, Στέλα Δημητριάδου ενώ η χορογραφία- κίνηση ήταν σχεδιασμένη από το μαθητή, Θρασύβουλο Τσακώνη. Το ρόλο του εμψυχωτή- καθοδηγητήείχαν οι εκπαιδευτικοί- φιλόλογοι, Μαρία Στυλιανού και Πηνελόπη Γρηγοριάδου.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καβάλας και ιδιαίτερα το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου», την εκπαιδευτική κοινότητα και φυσικά  όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

Δύο μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Καβάλας πήραν μέρος στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.)-YouthParliamentGreece (EYP Greece), η  οποία έχει λάβει έγκριση διοργάνωσης και διεξαγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) με αρ. πρωτ. Φ15.1/140719 /Δ2/7-12-2023. Η 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής (ΕΣΕ) διεξήχθη  στην Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και οι μαθήτριεςμας, ΓΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΘΑ και ΕΥΑ ΚΑΤΣΙΚΑ,  συμμετείχαν στις εργασίες του μαζί με 120 μαθητές Λυκείου, 15 έως 18 ετών, από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός από νέους για νέους, στον οποίο συµµετέχουν 40 χώρες της Ευρώπης και έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.Η θεματική της Συνδιάσκεψης  για το 2023 είναι :“Αέναη Άνθηση των Νέων: Επαναξιολογούμε τις παιδαγωγικές μεθόδους και επενδύουμε στη δια βίου μάθηση”. Η  Συνδιάσκεψη προάγει τις αρχές του σεβασμού, της δημοκρατικής συνύπαρξης, του διαλόγου και της αλληλεγγύης τόσο στο πλαίσιο μάθησης όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Στη Γενική Ολομέλεια, η οποία έχει τη μορφή κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στις 18 Δεκεμβρίου, οι σύνεδροι παρουσίασαν  τα ψηφίσματά τους και επιχειρηματολόγησαν  υπέρ αυτών ενώπιον των άλλων Επιτροπών. Ακολούθησε  ένας δομημένος διάλογος κατά τον οποίο οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να  θέσουν ερωτήσεις, να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν -πάντοτε με επαρκή επιχειρηματολογία και σε πλαίσιο αλληλοσεβασμού- το εκάστοτε ψήφισμα και τις προτάσεις που εισήγαγε.  Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, έγινε  η τελική ψηφοφορία, στην οποία κάθε σύνεδρος, έχοντας διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη άποψη επί του ζητήματος που συζητήθηκε, είχε το δικαίωμα είτε να καταψηφίσει είτε να υπερψηφίσει ένα Ψήφισμα. Έτσι, κατά τη διεξαγωγή της Ολομέλειας, οι σύνεδροι καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα με τα οποία δεν είχαν έρθει σε επαφή κατά τις εργασίες των δικών τους επιτροπών και κατ’ επέκταση, λόγω αυτής της πρόκλησης, αποκτούν προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ενώ παράλληλα εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε νέα αντικείμενα. Ε.Κ.Ν.Ε.

Η γλώσσα εργασίας όλων των φάσεων ήταν  η αγγλική.

Το 2ο ΓΕΛ θα ήθελε να ευχαριστήσει την κ. Ηρακλείτη Ευαγγελία η οποία και συνόδεψε τις δύο μαθήτριες στη Θεσσαλονίκη.

 

αποτελεί ένα µη κερδοσκοπικό σωµατείο που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994 και τον επίσηµοφορέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα

Στόχος της 46ης ΕΣΕ είναι, μέσω της προσομοίωσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμπλουτισμένη με διαδικασίες δόμησης ομάδας και εργασιών επιτροπών,να επιλεγούν τριάντα (30) μαθητές, εκ των οποίων οι 6 πρώτοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην

100η Διεθνή Σύνοδο του Ε.Κ.Ν. στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας (Άνοιξη, 2024).